Nieuws2025-04-17T14:12:18+00:00

 

Passagebridge de springplank tussen de cursus en de echte vereniging.

Passage bridge sept. 2024 t/m juni 2025

Iedere woensdagmiddag van 13.30-17.00 uur in wijkcentrum Pannenschuur, Lavendel 9 te Oisterwijk.
Kosten: € 5,- per speler. Met ingang van 3 september € 7,50 per speler. Dit in verband met o.a. de b.t.w. heffingen van de huidige regering.

 

Er wordt in 4 lijnen gespeeld, waarbij u in de B- en C- en D-lijn uw geheugensteun/biedhulpkaart mag gebruiken. Tijdens het bridgen kunnen de spelers in de B-C-D-lijn hulp inroepen van onze deskundige docenten.

 

In de A-lijn is er per middag per speler 1 “golden-ticket” inwisselbaar voor hulp.

 

Aantal ronden en spellen per bridgemiddag.
In de A-lijn 5 ronden van 5 spellen, in de B-lijn 5 ronden van 4 spellen, in de C-lijn 5 ronden van 3 spellen. In de D lijn 5 ronden van 2 spellen.

Na afloop een gezellige nazit met smakelijke hapjes.
Wij kunnen bij de Passagebridge voor een bridgemaatje zorgen!

Er is plaats voor 80 bridgers; u dient u zich van tevoren aan te melden via de e-mail: bcdeschranderevos@gmail.com
of via de tel. 06-40032072.

Na de zomervakantie start de Passagebridge weer m.i.v. 3 september.

 


   Bridgeregels uitgelicht

 

 

Van tijd tot tijd verschijnen hier de regels zoals deze zijn opgesteld door de Nederlandse Bridge Bond. Dit ter verhoging van het bridgeplezier aan uw tafel. Want kennis, voorkomt stennis.

Alerteren

Alerteren is een werkwoord en betekent in bridge niets anders dan de tegenpartij waarschuwen dat uitleg van het zojuist uitgebrachte bod door partner nodig kan zijn. Allerteren is een handeling om het bridgespel speelbaar te houden.
De hoofdregel is dat je biedingen moet alerteren waarvan je kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent. Verder zijn er tal van biedingen die gealerteerd moeten worden en zijn er ook biedingen waarbij alerteren niet is toegestaan.
In de praktijk komt het erop neer dat elk paar de verplichting heeft alle biedafspraken en biedgewoonten aan de tegenstanders desgevraagd gedurende de biedfase van het spel toe te lichten of/en te verklaren.
Maar denk eraan: degene die een te alerteren bieding doet, mag zelf niet het alerteerkaartje op tafel leggen. Dit is te begrijpen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een speler voor zijn eigen bod waarschuwt. Daarmee zou hij zijn partner de ongeoorloofde informatie overbrengen dat er iets met zijn bod aan de hand is (conventioneel of anderszins). Het is om die reden dat zijn partner de tegenpartij erop attendeert!

De rechten van de tegenpartij.
Alleen de tegenspeler die tijdens de biedronde aan de beurt is, mag aan de alerteerder vragen wat de betekenis van de bieding van zijn partner inhoudt. Als je nog niet aan de beurt bent, moet je hiermee wachten totdat jouw tijd gekomen is.
Het wordt als onethisch aangemerkt als een tegenspeler drommels goed weet wat het gealerteerde bod betekent en niettemin om uitleg vraagt, met als enige bedoeling zijn partner van de betekenis op de hoogte te stellen, omdat hij bang is dat die het niet weet en aanstonds verzuimt op zijn beurt de betekenis te vragen.

Een belangrijke toevoeging is, dat de tegenstanders niet om uitleg hoeven te vragen! Soms is het aan te raden dat niet te doen. De reden is duidelijk: door het te vragen hoort degene die het te alerteren bod heeft gedaan van de alerteerder wat de betekenis werkelijk is (hij merkt dat hij zich heeft vergist!), of verneemt dat zijn partner helemaal niet meer weet wat zijn bieding inhoudt!
Vraag daarom niet automatisch naar een uitleg! Er is immers nog een uitweg: de spelregels geven de tegenpartij de mogelijkheid om na afloop van de biedfase er alsnog naar te vragen. Maar let op!

Dubieus gedrag
W    N     O      Z
1♥   pas  3♠*   pas
4♣   pas  4SA pas
5♠   pas  6♥    pas
pas pas
Onthoud dit: Zuid wilde alsnog weten wat het gealerteerde 3♠ bod inhield.
Dit is de regel: hij mag dit alleen vragen als zijn partner Noord reeds gesloten (een kaart met de beeldzijde naar beneden) is uitgekomen. Na de beantwoording door West (“3♠ is een controlebieding”) draait Noord zijn kaart om. Deze gang van zaken wordt ons opgelegd om te voorkomen dat Noord zijn uitkomst aanpast aan de vraag die Zuid aan West stelt.
Het 3♠ bod werd door West gealerteerd. Noch Zuid, noch Noord vroegen tijdens het bieden naar de betekenis. Noord moest starten. Op dat moment vroeg Zuid aan West naar de betekenis van het 3♠ bod.

2
W    N     O    Z
1♣* pas  1♥  pas
1♠   pas  3♠  pas
4♠   pas pas pas
In dit geval bezat Zuid deze hand: ♠ 64 ♥ BT3 ♦ T532 ♣ AHB4. Direct nadat de biedkaartjes waren opgeborgen en terwijl Noord nog nadacht over zijn uitkomst, vroeg Zuid aan Oost waarom hij het 1♣ bod alerteerde. Door die vraag vestigde de onsportief spelende Zuid de aandacht van zijn partner op de ♣kleur en vroeg hij hem impliciet om met die kleur te starten!
Om dit laakbare gedrag te verhinderen dient Zuid met zijn vraag te wachten totdat de uitkomstkaart gesloten op tafel ligt (in feite dient Zuid, gezien zijn hand, deze vraag helemaal niet te stellen).

Deze misstappen worden in de praktijk van het bieden vaak gezien:
-er wordt ten onrechte gealerteerd:
-er wordt ten onrechte niet gealerteerd.
-er wordt door de speler met het alertkaartje gezwaaid met woorden als: “ik geloof/denk dat ik dit bod van mijn partner moet alerteren”, hiermee te kennen gevend dat hij er niet zeker van is, wat weer ongeoorloofde info voor zijn partner is en waar de tegenstanders helemaal niets aan hebben.
-er wordt door de speler met het alertkaartje gezwaaid met woorden en vragende blik richting partner “moet ik dit alerteren”?
-er wordt door de speler die de te alerteren bieding doet, gezegd “partner je moet alerteren!”
De laatste faux-pas is bijna een misdrijf, daar het partner erop wijst dat hij goed moet beseffen dat het uitgebracht bod iets speciaals betekent voor het geval hij zich dat niet realiseerde.

De beste bedoelingen.
Uitgangspunt is dat iedereen zijn best doet zo goed mogelijk te alerteren. Daarbij kan best wel eens wat mis gaan. Als het spel daarmee niet verstoord wordt, volgt geen arbitrale score en krijgt niemand straf. Als de tegenpartij benadeeld is, kan een scorecorrectie volgen.

Alerteren afschaffen of beperken? - IMP - BRIDGEBLAD VOOR DE AMBITIEUZE BRIDGERIMP – BRIDGEBLAD VOOR DE AMBITIEUZE BRIDGER

Belangrijkste spel- en gedragsregels op een rij.

Niet praten tijdens het spel

Tijdens het bieden en spelen mag je niet met je partner over de bieding of het spel praten. Bieden doe je met je biedkaartje uit de biddingbox. En communicatie tijdens het spelen gebeurt uitsluitend door het spelen van de kaarten.

Het enige wat is toegestaan is de vraag of hij/zij de gevraagde kleur echt niet heeft. Dus geen gerommel in je hand met kaarten, denk en beslis, pak je kaart als het je beurt is.

Voor de dummy geldt, dat hij slechts de kaarten mag bijspelen die door de leider worden genoemd. Hij/zij mag op geen enkele manier een aanwijzing geven.
Alle spelers dienen zich te onthouden van signalen zoals gezichtsuitdrukkingen en/of geluid. “‘Bridgen is alleen mooi met je gezicht in de plooi”.

Vragen mag, maar er zijn wel regels

Het is toegestaan de tegenstanders te vragen wat hun bieding betekent. Ook kun je vragen naar de betekenis van de uitkomst of een door hen gegeven signaal. Belangrijk is dat je alleen wat mag vragen als je aan de beurt bent. Na elk bod vragen wat het betekent, zonder de intentie te hebben zelf wat te bieden, is niet verboden maar wel ongewenst. Als er onduidelijkheid is over het bieden kun je na afloop van het bieden vragen naar de betekenis.

Let op: Als partner uit moet komen, mag je pas wat vragen nadat hij is uitgekomen.

Aanraken is bieden

In het schaken kennen we de regel “aanraken is zetten”. In het bridgen kennen we iets vergelijkbaars. Als je een bieding uit de biddingbox haalt, moet je die ook doen. Alleen als je hebt misgepakt (je wilde 1SA pakken, maar pakt per ongeluk 1S) mag je het corrigeren. Als je twijfelt over een bieding, doe dit dus nooit door in de biddingbox te grabbelen.

Nadenken

Bridge is een denksport en nadenken mag uiteraard. Nadenken geeft echter extra informatie aan de partner en die mag daar GEEN gebruik van maken. Een risico dat normaal niet genomen wordt, mag door het nadenken van de partner niet ineens wel worden genomen. Een groot misverstand is dat velen denken dat de partner niet meer mag bieden na een lange denkpauze. Dit is absoluut niet waar. Als hij een normaal bod doet (hij heeft de hand ervoor om dit te doen) is er geen enkel probleem. Wordt er echter een ongewoon bod gedaan, dan moet de arbiter een oordeel vellen. Dit oordeel zal vrijwel altijd in het nadeel uitvallen van degene die het ongewone bod heeft gedaan. Denk dus niet na als je niets hebt om over na te denken. Je belemmert de keuzes die partner kan maken.

 

Wanneer is een kaart gespeeld?

– Elke kaart uit de hand van een tegenspeler die zijn partner gezien zou kunnen hebben; of de leider de kaart gezien kan hebben is niet van belang.

– Elke kaart die door de leider zo gehouden wordt met de beeldzijde naar boven dat hij de tafel bijna raakt.

– Elke kaart die de leider uit de dummy pakt of die de leider aanduidt om uit de dummy te worden gespeeld.

– Als de leider foutief zelf uitkomt terwijl de dummy moest uitkomen dan mag hij, als de tegenstanders dit goed vinden!!!,  zonder enige straf deze kaart terugnemen, en in de komende slag mag hij elke willekeurige kaart bijspelen (wel bekennen natuurlijk). Als de tegenstanders het verkeerd uitkomen NIET accepteren dan blijft de kaart gespeeld. Dus: opletten en duidelijk meteen uw wens uiten!

Verzaken (soppen/niet bijlopen)

Wat is een verzaking?
Het spelen van een kaart van een andere kleur door een speler, die in staat is te bekennen.

Wat te doen bij een verzaking?
Altijd de arbiter roepen! Kennis van de spelregels is noodzakelijk om foute beslissingen te vermijden.

Is verzaken een ernstige overtreding?
Verzaken kan iedereen overkomen. Er wordt daarom ook niet gesproken over een bestraffing van de verzakende partij, maar over een ‘rechtzetting’.

Wie mag vragen of er is verzaakt?

  1. Een tegenspeler mag aan de leider en aan zijn partner vragen of hij soms verzaakt.
  2. De leider mag aan de tegenspelers vragen of ze soms verzaken.
  3. De dummy mag alleen aan de leider vragen of hij soms verzaakt. De dummy mag absoluut niet tijdens het spelen de leider wijzen op verzaken door één van de tegenspelers. Doet hij dat wel, dan volgt er geen overdracht van slagen door de verzakende partij en gaat het spel door alsof de verzaking niet heeft plaatsgevonden. Na afloop van het spel heeft de dummy wel het recht om de verzaking te melden.

Wanneer is een verzaking voldongen?
Dat is als één van de spelers van de verzakende partij voorspeelt of bijspeelt in de volgende slag.

  1. Dat kan al heel snel zijn. Bijvoorbeeld. De 4e speler in een slag maakt die slag met een introever (hij verzaakt). De kaarten gaan dicht en hij speelt daarna voor in de volgende slag. De verzaking is met dit voorspelen in de volgende slag meteen voldongen.
  2. Het kan ook wat langer duren. Bijvoorbeeld: Oost speelt voor, Zuid legt een andere kleur op tafel (hij verzaakt), West en partner Noord spelen ook bij. De slag is voor West. Vervolgens speelt West voor en pas als nu partner Noord bijspeelt is de verzaking voldongen.

Wat te doen na een voldongen verzaking?
Gewoon doorspelen. Spelers hebben niet het recht om dichtgelegde slagen tijdens het spelen in te zien, dus gewoon dicht laten liggen. De arbiter bepaalt aan het eind van het spel wel of er slagen moeten worden overgedragen en hoeveel.

Aantal over te dragen slagen na een voldongen verzaking

  1. 0      De verzaakte slag is niet gemaakt en ook daarna zijn er geen slagen meer gemaakt.
  2. 0     Een verzaking in de 12e slag moet worden hersteld. Er vindt geen overdracht van slagen plaats. Indien een tegenspeler verzaakt mag de partner van de overtreder geen speelwijze kiezen, die mogelijkerwijs zou kunnen zijn gesuggereerd door het zien van de kaart waarmee verzaakt werd.
  3. 0      Indien beide partijen verzaken in hetzelfde spel.
  4. 1     De verzaakte slag is niet door de overtreder gemaakt maar daarna zijn één of meer slagen door de overtredende partij gemaakt.
  5. 1      De verzaakte slag is door de overtreder gemaakt (introever) maar daarna heeft de overtredende partij geen slagen meer gemaakt.
  6. 1      De gemaakte slag is niet gemaakt maar daarna is met de verzaakte kaart een slag gemaakt.
  7. 2      De verzaakte slag is door de overtreder gemaakt (introever) en daarna maakt het overtredende paar nog  één of meer slagen.
  8. Wanneer de overtreder nogmaals verzaakt in dezelfde kleur volgt geen extra straf.
  9. Als door de verzaking de niet-overtredende partij voor meer slagen benadeeld is dan wordt het resultaat gecorrigeerd tot het aantal slagen dat gemaakt zou zijn zonder verzaking. Wanneer dat niet goed  mogelijk is, wordt een arbitrale score toegekend.
  10. Slagen die de verzakende partij vóór de verzaking heeft gemaakt kan zij nooit verliezen.

 

Bridgeclubs in the spotlights

Iedere woensdagmiddag organiseert Bridgeschool Karin Poppelaars in Wijkcentrum Pannenschuur te Oisterwijk een Passage bridgemiddag in samenwerking met bridgeclub de Schrandere Vos. Er wordt niet gekaart met een tijdklok en tijdens deze middag kan er hulp worden ingeroepen door onze docenten bij bijv. openen, volgen, uitkomen, speelplan, enz.
Kortom de springplank tussen de cursus(sen) en bridgeclub zodat ze niet meteen in het diepe vallen en eventueel het bridgeplezier verliezen.

Vaak worden wij (Bridgeschool Karin Poppelaars) gevraagd welke ‘echte club’ we willen aanbevelen. Dat is een moeilijke.
Midden-Brabant telt meer dan 50 bridge verenigingen, al dan niet aangesloten bij het landelijk orgaan de Nederlandse Bridge Bond.

Daarom -ad random- bridgeclubs in the spotlights waarvan hun bestuur toestemming heeft gegeven.
Aan de Passage bridger -wanneer deze klaar is voor de overstap- de keuze …

Bridge Berkel-Enschot

Iedere maandagmiddag met partner, uiterlijk tot 13.15 uur aanmelden in de foyer van Cultureel Centrum de Schalm te Berkel-Enschot. U kunt uw auto gratis parkeren in winkelcentrum Eikenbosch. Het bridgen gaat het hele jaar door met uitzondering van Feestdagen.

 

De club is niet aangesloten bij de N.B.B. Dit is een gratis KBO activiteit en je hoeft geen lid te zijn van de KBO.
Er worden 6 ronden van 4 spellen gespeeld.
De uitslag wordt berekend via Bridge Office en wordt de volgende dag naar iedereen doorgestuurd.

Voor meer informatie:
Ben Maes e-mailadres: benmaes07@gmail.com Tel. 013-5334426

 

Bridgeclub Oirschot

Iedere dinsdagavond in Restaurant De Zwaan op de Markt 5 te Oirschot wordt er in competitieverband gebridged in een A- en een B-lijn. Ben je een keer verhinderd dan dien je zelf voor invallers te zorgen. Er is een invallerslijst.

U bent van harte welkom om eens een keer te komen proefdraaien!

De club is opgericht in 1967. De club telt momenteel 53 leden (peildatum: nov. 2023).

‘s-Avonds gratis parkeren op het plein.

Informatie: bestuurslid dhr. Cees Jongbloets  Tel. 06-83363051

 

Het karakteristieke en monumentale pand De Zwaan kent een beroemde geschiedenis.

Al zo’n 400 jaar worden er gasten ontvangen uit Oirschot en omgeving.

 

 

 

 

 

Bridgeclub ’t Centrum 98  Tilburg

Iedere dinsdagavond aan het Kreverplein 27 (Tilburg Noord) kan er in het gebouw van de KBO in competitieverband gebridged worden in een A- en een B-lijn. Ben je een keer verhinderd dan dien je zelf voor invallers te zorgen. De wedstrijdleider kan nieuwe leden hierbij soms helpen.

 


De bridgeclub is niet aangesloten bij de N.B.B. zodat de contributie lager is.

Bridgeclub ’t Centrum 98 organiseert 1x per jaar een sfeervolle Kerstdrive en een Einddrive.

U bent van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen.

Informatie: Mirjam Kneefel Tel. 06-40074381

 

 Bridgeclub Edelweiss Berkel-Enschot

Iedere maandagavond en dinsdagmiddag kan er worden gebridged bij b.c. Edelweiss in Cultureel Centrum De Schalm te Berkel-Enschot.

 

 

De club telt momenteel 64 leden. Er wordt soms in 1 lijn gespeeld en soms in 2 lijnen.  De club is aangesloten bij de N.B.B. ; ieder lid ontvangt elke maand digitaal een mooi bridgemagazine.
De club heeft een speciale activiteiten commissie bestaande uit 3 dames; zodat extra gezelligheid gegarandeerd is op speciale dagen. Op de website kun je onder het tabblad Fotogalerij een impressie vinden.

 

In de foyer van het voormalige klooster wordt er gebridged.

 

De secretaris Mieke van de Griendt kan u alles vertellen over een proeflidmaatschap. Tel. 06-37602525

 

 

 


Bridgeclub Udenhout

Zowel op de dinsdagavond als op de donderdagmiddag kan er worden gebridged in café/zaal ’t Plein, Tongerloplein 1 te Udenhout.
Er wordt gespeeld in 2 lijnen die naar sterkte zijn ingedeeld. De club heeft een opkomstplicht: dus je zorgt zelf voor vervanging als je een keer niet kunt. Er is een invallerslijst aanwezig.

 


Ieder jaar organiseert BCU een leuke Kerstdrive voor haar leden. In de zomer hoef je je ook niet te vervelen op bridgegebied want op de dinsdagavonden is er  zomeravondbridge en kijk je per keer of je kunt.

Voor meer informatie neem contact op met de secretaris van de bridgeclub: Herman Rooney tel. 013-5112503 of via de mail: secretarisBCU@gmail.com

 

Bridgeclub de Driehoek Tilburg

Iedere dinsdagmiddag vrijwel het hele jaar door kan er van 13.30-16.30 uur worden gebridged in Ontmoetingscentrum De Driehoek Gendringenlaan 179 Tilburg.

Geen competitieverband, en er wordt in een lijn gespeeld.
De uitslag wordt na de speelmiddag berekend en aan u gemaild.
Er is geen opkomstplicht, maar wel een afmeldplicht.

 

 

 

Contactpersoon: Henk Boeren tel. 06-29120018
e
-mailadres: h.boeren@home.nl

 

 

 

Bridge cursussen voor alle leeftijden

De bridgeschool start in september 2024 weer met nieuwe cursussen. 

Wie van gezelschapsspelletjes houdt zal zeker het bridgespel super vinden. Wij verzorgen de betere cursussen. Want net als bij de bouw van een huis moet de fundering solide zijn. Bridgen is een goedkope sport; het enige dat u nodig heeft is 1 stok kaarten; en bridgen verbroedert.
Bij ons krijgt u gratis inhaallessen als u verhinderd bent via ons online ZOOM leslokaal met aansluitend oefenspellen op Bridge Base Online: een gratis bridgeplatform. Ook organiseren wij regelmatig drives via REAL Bridge:  kosten slechts € 1,– per deelnemer.

Extra informatie over Bridgeschool Karin Poppelaars (reeds jaren een vertrouwd begrip in onze regio) vindt u op Facebook.

Via het tabblad CURSUSSEN treft u alle informatie aan.

Vele tevreden bridgers gingen u al voor!

 

Bridgeclinics Spelpeil Ontwikkeling voor iedereen die beter wil leren bridgen.

Regelmatig organiseren wij leerzame bridgeclinics in wijkcentrum Pannenschuur in Oisterwijk.
Parkeren: gratis parkeren recht voor de deur!

 


Kosten: slechts € 10,– per deelnemer. Achteraf krijgt u de PowerPoint presentatie doorgemaild.

Aanmelden via de email: bcdeschranderevos@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursistenlidmaatschap

Na de Passagebridge kun je overstappen naar een van de vele bij de N.B.B. aangesloten bridgeclubs. Speciaal voor nieuwkomers is er een aantrekkelijk lidmaatschap.
Klik op de afbeelding voor de informatie.

 

 

Overzicht clubs Midden-Brabant

Klik op het logo voor het overzicht.

 

 

 

Kerstgedachte 2023

Al mijmerend over het afgelopen turbulente jaar kwamen Wouter & ik tot de volgde constatering:

“Veul wès veul; twee haoren op oewe kòp is wèèneg, mar twee haoren in oew soep is veul”.
Voor al onze trouwe FB volgers schijnt er één speciaal lichtje in onze kerstboom en bedenk; alles is relatief in het leven.
Wij wensen jullie fantastische dagen toe!

 

 

 

 

Nieuwe outfit Bridgeschool Karin Poppelaars

Bridgedocent Wouter in het nieuwe poloshirt van onze school; voor het eerst geshowd tijdens de Winter Fair in Cultureel Centrum De Schalm nov. 2022 waar wij met de Bridgeschool een leuke stand hadden.

 

 

 

 

Feestelijke onthulling reclamepaneel van de Bridgeschool in Cultureel Centrum de Schalm.

Met dank aan alle medewerkers & vrijwilligers; door jullie groeien we zo!

november 2022